top of page

"Ο Μοναδικός μου Εαυτός". Ένα παιδικό βιβλίο δραστηριοτήτων που προάγει την αυτογνωσία


Νέο υπέροχο βιβλίο έφτασε στα χέρια μας! Και δεν είναι ένα απλό βιβλίο! Είναι κάτι σαν ημερολόγιο με δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες το παιδί μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να τον αποδεχτεί, να τον αγαπήσει, ακόμη και να τον βελτιώσει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το βιβλίο «Ο Μοναδικός μου Εαυτός» είναι ένα βιβλίο δραστηριοτήτων που σκοπό έχει να προάγει την αυτογνωσία του παιδιού και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του. Ένα βιβλίο αυτογνωσίας που καλεί το παιδί να παίξει απαντώντας σε ερωτήσεις, να γράψει και να ζωγραφίσει για κάποιες πτυχές του εαυτού του, όπως ποια είναι τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες του, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνήθειες του, οι επιθυμίες, τα όνειρα και οι στόχοι του. Έτσι, αρχίζει το ίδιο να παρατηρεί κομμάτια δικά του που ενώνονται και συναποτελούν τον μοναδικό του εαυτό.


Αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα βρείτε θεματικές ενότητες με φράσεις που μπορεί να συμπληρώσει το παιδί, δραστηριότητες ζωγραφικής και καθημερινές πρακτικές που το ενθαρρύνουν να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό. Μέσα από την καταγραφή προσωπικών εμπειριών και στοιχείων, το παιδί κατανοεί καλύτερα τον τρόπο που νιώθει ή που συμπεριφέρεται και σταδιακά αρχίζει να συνειδητοποιεί την μοναδικότητα του.


Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι ουσιαστικά ένα ημερολόγιο όπου το παιδί μπορεί να καταγράφει τις καθημερινές του σκέψεις και τα συναισθήματα. Και γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο μπορεί να βοηθήσει το να κρατάμε ημερολόγιο! Το να καταγράφουμε καθημερινά συμβάντα, προβλήματα, πράγματα που μας έκαναν χαρούμενους ή μας στεναχώρησαν, νέες γνώσεις, γεγονότα που μας έκαναν να νιώθουμε δυνατοί ή περήφανοι κτλ. Όπως λέει και η Αναϊς Νιν, Γαλλίδα συγγραφέας, ταξιδεύτρια και δοκιμιογράφος, «Γράφουμε για να γευτούμε τη ζωή μας δυο φορές, στο παρόν και στην αναπόληση»


Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει χώρος για ελεύθερη δημιουργική γραφή, που δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να γράψει ότι το απασχολεί ή ότι σκέφτεται. Από πραγματικά γεγονότα μέχρι μια ιστορία που έχει φανταστεί.



Λίγα λόγια για τη συγγραφέα


Η συγγραφέας του βιβλίου, Αναστασία Κουσοβίστα είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως Εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει ενεργά στο πλαίσιο μιας ομάδας µε αξιόλογους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας, στο Πρόγραμμα Αξιών και Αυτογνωσίας για Παιδία “ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ”, το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για τη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου “Ο Μοναδικός µου Εαυτός”.

Ως Δασκάλα, οραματίζεται ένα σχολείο που αγκαλιάζει και αναδεικνύει τη μοναδικότητα κάθε παιδιού και μέσα από το έργο της προσπαθεί για αυτόν τον σκοπό.

Πως μας φάνηκε


Το βιβλίο αυτό το χρησιμοποιεί η μεγάλη μου κόρη (8,5 ετών), το χρησιμοποιήσαμε όμως και ως προφορικό παιχνίδι με την μικρή μου (7 ετών). Της έλεγα για παράδειγμα «Ποια από τα στοιχεία του χαρακτήρα σου σε κάνει περήφανη;» ή «Ας μιλήσουμε για στόχους. Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο; Σκέψου τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να το εκπληρώσεις» και πολλές ακόμη τέτοιες ερωτήσεις που όχι μόνο έφεραν στο προσκήνιο πολλά θέματα συζήτησης, αλλά ταυτόχρονα το παιδί μπόρεσε να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και την εκάστοτε συμπεριφορά του. Και όχι μόνο αυτό! Νιώθω ότι και εγώ το έμαθα καλύτερα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αφήστε που γελάσαμε πολύ με κάποιες απαντήσεις του, ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά από αυτά που νιώθει, γεγονός που πιστεύω ότι το βοήθησε τελικά να αισθανθεί πιο δυνατό και να μην ντρέπεται για οποιοδήποτε συναίσθημα του.


Μας άρεσε ακόμη που είναι γραμμένο με έναν πολύ παιχνιδιάρικο και όμορφο τρόπο που δεν κουράζει. Έχει χαρούμενα χρώματα και η αίσθηση που σου αφήνει κάθε φορά είναι μια αίσθηση ανακούφισης και δύναμης! Θα έλεγα ότι για τα παιδιά είναι ένας καταπληκτικός τρόπος ψυχοθεραπείας!

Ίσως είναι το μοναδικό βιβλίο που βάζει το παιδί στη διαδικασία να σημειώσει πράγματα για τον εαυτό του και το ωθεί να «ανοιχτεί», να μάθει καλύτερα τον ίδιο του τον χαρακτήρα και σίγουρα το βοηθάει να βελτιωθεί.

Αποτελεί την ιδανική επιλογή για να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να πιστέψει στον εαυτό του, να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματα του, να βάζει στόχους και να προχωρά.




Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: iWrite

Συγγραφέας: Αναστασία Κουσοβίτσα

Εικονογράφηση: Ορέστης Γεωργίου

Σελίδες βιβλίου: 132

Διαστάσεις βιβλίου: 16 x 23 cm

Α’ Έκδοση: Σεπτέμβριος 2022

Β’ Έκδοση: Δεκέμβριος 2022


Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 7+



Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων www.iwrite.gr, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία. Online εδώ https://mikk.ro/Dfhb και όχι μόνο!

Comments


bottom of page