top of page

«Αυτό που μας κάνει ανθρώπους» - Ένα βιβλίο για τη σπουδαιότητα της γλώσσας


Ένα νέο παιδικό βιβλίο έφτασε στα χέρια μας και έχουμε ενθουσιαστεί! Γιατί; Διότι πραγματεύεται ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους…τη γλώσσα!


Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, ουσιαστικά μιλάει η γλώσσα για αυτή την ίδια, χωρίς όμως να μας αποκαλύπτει έως το τέλος του βιβλίου την ταυτότητά της και παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της.  

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θίγονται θέματα όπως η ανθεκτικότητά της γλώσσας στον χρόνο («Οι ρίζες μου κρατάνε αιώνες»),  ο παγκόσμιος χαρακτήρας της («Είμαι παντού»), η βαρύτητα της («Μπορώ να σου δείξω αγάπη, αλλά και να σε πληγώσω»), η συνύφανσή της με τον κύκλο της ζωής μας («όταν ήσουν μωρό, δε με γνώριζες καλά ακόμα…όταν μεγαλώσεις πολύ όμως, ίσως αρχίσεις να με ξεχνάς»), κ.ά.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου, που πλέον ξέρεις ότι μιλάει για την γλώσσα, εκτιμάς όλα όσα αναφέρει και καταφέρνει να σε βάλει σε βαθύτερες σκέψεις και προβληματισμούς.



Στη συνέχεια, η γλώσσα μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι μπορεί κάποια από όλες αυτές τις γλώσσες που υπάρχουν στον κόσμο να εξαφανιστεί και μαζί της να εξαφανιστεί και ένας ολόκληρος πολιτισμός. Μας μιλάει όμως και για την ποικιλία της και την ιδιότητά της να συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.


Στο τέλος του βιβλίου βρίσκουμε σημαντικές πληροφορίες καθώς και την ιδέα της γέννησης αυτού του βιβλίου. Τι μας έκανε εντύπωση από όλες αυτές;….Ότι στον κόσμο υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 7.164 ενεργές γλώσσες, από τις οποίες όμως εκτιμάται ότι έως το 2100 (σε 76 χρόνια δηλαδή!!!) θα έχουν εξαφανιστεί τουλάχιστον οι μισές!

Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να εκτιμήσουμε, να σεβαστούμε και να προστατέψουμε τη γλώσσας μας;  Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το φορτίο που φέρει αυτή και για τη μοναδικότητα κάθε γλώσσας;

 

Δεν θα παραλείψουμε να σας πούμε πόσο εξαιρετική είναι η εικονογράφηση του βιβλίου, με υπέροχα χρώματα και μια αίσθηση ζωντάνιας!  Θα την χαρακτηρίζαμε ιδιαίτερα έξυπνη αφού μας έκανε να την παρατηρούμε και να στεκόμασταν σε κάθε εικόνα για ώρα, μας έβαζε σε σκέψεις και μας ωθούσε σε συνειρμούς. Να…εικόνες όπως αυτή!


 

Σημαντικά στοιχεία και διακρίσεις του βιβλίου

  • Η δεκαετία 2022-2032 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής δεκαετία των Αυτόχθονων Γλωσσών και στόχο έχει τη διατήρηση, την αναζωογόνηση και την προώθηση των αυτόχθονων γλωσσών, πολλές από τις οποίες απειλούνται με εξαφάνιση.


  • Η UNESCO υιοθέτησε το βιβλίο το οποίο έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί σε 21 γλώσσες!

 

  • Το βιβλίο επιλέχτηκε επίσης για τον κατάλογο White Ravens 2023 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου. Και αν δεν γνωρίζεις τι είναι αυτό θα σου πούμε εμείς! Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Από το 1993 και κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης επιλέγουν από την παγκόσμια παραγωγή τα βιβλία εκείνα που θεωρούν ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα διεθνές κοινό λόγω της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής τους αξίας ή/και των θεμάτων που πραγματεύονται.. Η λίστα με τα βιβλία αυτά ονομάζεται κατάλογος White Ravens και κάθε χρόνο περιλαμβάνει 200 βιβλία (που επιλέγονται ανάμεσα από συνολικά 10.000 τίτλους!!!) από πάνω από 50 χώρες, γραμμένα σε 40 γλώσσες. 

    Το βιβλίο «Αυτό που μας κάνει ανθρώπους» λοιπόν ήταν ένα από αυτά!

 


Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες

Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός και UNESCO

Συγγραφέας: Victor D.O. Santos

Εικονογράφηση: Anna Forlati

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Μαριδάκη

Σελίδες βιβλίου: 40

Διαστάσεις βιβλίου: 29x22 cm

 

Προτείνεται για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών.

Εμείς θα λέγαμε ότι είναι ένα υπέροχο βιβλίο και για τους ενήλικες, αφού είναι γραμμένο με έναν τόσο όμορφο τρόπο που μας βάζει σε σκέψεις….Πόσο σημαντική είναι η γλώσσα για κάθε πολιτισμό και για κάθε λαό; Πώς θα τη διατηρήσουμε αναλλοίωτη; Πώς θα τη μεταδώσουμε στην επόμενη γενιά;  Ποιες είναι οι ρίζες κάθε γλώσσας και τι δείχνουν για τον πολιτισμό της;

Ταυτόχρονα μας ωθεί να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για τη δική μας γλώσσα, για τη σπουδαιότητα της, αλλά και για τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε αυτή με το πέρασμα των χρόνων.

Τροφή για σκέψη λοιπόν και για συζήτηση!

 

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός και μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία.

 

コメント


bottom of page