Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού («school bullying»). Με αφορμή λοιπόν αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, είχαμε την χαρά να επικοινωνήσουμε με τη συγγραφέα ενός ξεχωριστού παιδικού βιβλίου που διαβάσαμε πριν λίγο καιρό, το οποίο λέγεται «BULLying στο κοπάδι» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις The Book Project.
Κυρία Δίελα είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί σας για το νέο σας βιβλίο "Bullying στο κοπάδι". Αρχικά εντυπωσιαστήκαμε από τον τίτλο του, είναι πολύ έξυπνος και σε βάζει αμέσως στο θέμα!
Bullying ή αλλιώς εκφοβισμός…μια λέξη που ακούμε σχεδόν καθημερινά γύρω μας. Παιδιά θύτες ή θύματα, bullying στο σχολείο, bullying που συμβαίνει σε πολλά μέρη και για πολλούς λόγους και προκαλεί φόβο, άγχος, θλίψη ακόμη και ψυχοσωματικά συμπτώματα στο θύμα. Τι σας ώθησε να γράψετε ένα παιδικό βιβλίο για τον εκφοβισμό;
Ήθελα να γράψω για ένα θέμα επίκαιρο που απασχολεί έντονα τα παιδιά και τους εφήβους…
Ως μητέρα να σας πω ότι το bullying είναι ένα θέμα που με απασχολεί πάντα, όπως φαντάζομαι συμβαίνει και με όλους τους γονείς, αφού δεν θέλουμε τα παιδιά μας να βρεθούν στη θέση ούτε του θύματος, ούτε του θύτη. Μιλάμε λοιπόν στα παιδιά μας για να τα θωρακίσουμε και είμαστε κοντά τους για να αντιληφθούμε κάθε φορά τι συμβαίνει. Εσείς όμως λάβατε δράση και γράψατε ένα βιβλίο που προσεγγίζει με έναν πολύ γλυκό και παιχνιδιάρικο τρόπο το θέμα. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά; Τι θέλετε να τους μείνει διαβάζοντας την ιστορία του Νώντα και του κοπαδιού;
Έγραψα ένα παραμύθι για πιο μικρές ηλικίες γιατί πιστεύω πως τα παιδιά χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε αυτό το θέμα από την προσχολική ηλικία που ακόμα διαμορφώνονται και πλάθονται. Θεωρώ αν ότι το «παιχνίδι» έχει χαθεί στις ηλικίες του γυμνασίου και του λυκείου. Εκεί λίγα πράγματα μπορείς να αλλάξεις.
Τα μηνύματα που επιθυμώ να περάσω στα παιδιά είναι πολλά.
Πρώτα απ’ όλα θέλω να καταλάβουν μέσα από την δράση του κεντρικού ήρωα Νώντα τι σημαίνει να φέρεται κάποιος άσχημα και τι σημαίνει η λέξη εκφοβισμός.
Μέσα από το παραμύθι συζητάμε την διαφορά ενός πειράγματος η αστείου μεταξύ φίλων, με την ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία.
Επίσης μέσα από το παραμύθι επιθυμώ να φωτίσω όλες τις πλευρές του θέματος. Την πλευρά του θύτη αλλά και του θύματος…πώς νιώθουν και οι δύο πλευρές…αλλά και πώς στο τέλος η αγάπη και η αποδοχή λειτουργούν διορθωτικά και όχι τιμωρητικά, βοηθώντας έτσι στην αλλαγή του θύτη ταύρου Νώντα.
Αυτό που θα ήθελα να τους μείνει είναι πως όταν κάποιος μας εκφοβίζει, πρέπει να το λέμε στους γονείς μας και στους δασκάλους μας.
Στο βιβλίο ο Νώντας παρουσιάζεται δυνατός, αγέρωχος, αήττητος, αν και στην πορεία βλέπουμε ότι δεν είναι. Μιλάει άσχημα στους άλλους ταύρους και να τους υποτιμάει. Όταν όμως χάνει στους αγώνες και ντροπιασμένος γυρίζει στο κοπάδι, οι άλλοι ταύροι τον αγκαλιάζουν αντί να του φερθούν άσχημα όπως τους φερόταν αυτός τόσο καιρό.
Θέλετε να μας πείτε γιατί επιλέξατε αυτή την εκδοχή και όχι το να τον απομακρύνουν από το κοπάδι; Εδώ υπάρχει ένα ακόμη πολύ ωραίο μήνυμα!
Γιατί πιστεύω πως τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, τους υποτιμούν η τους κοροϊδεύουν είναι άτομα που έχουν στερηθεί αγάπης και αποδοχής και συνήθως έχουν υποστεί και οι ίδιοι bullying. Αν λοιπόν δεν τους περιθωριοποιήσεις και τους περιβάλλεις με αγάπη, νοιαξιμο και φροντίδα τότε, κάτι μπορεί να αλλάξει.
Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε συμβουλές από την Ειδική Παιδαγωγό και Σύμβουλο ψυχικής υγείας κα Ειρήνη Δρακοπούλου. Με απόλυτα κατανοητό τρόπο μας εξηγεί τι ακριβώς είναι το bullying, τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς αν το παιδί μας είναι θύμα, αλλά και πως μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί. Το βιβλίο σας λοιπόν είναι ένα ολοκληρωμένο έργο που έρχεται να βοηθήσει παιδιά και γονείς. Τι άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε ως γονείς αλλά και τι θα έπρεπε να κάνει το κράτος ή το σχολικό περιβάλλον προς αυτή την κατεύθυνση;
Ως γονείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με περισσότερη ενσυναίσθηση.
Όπως η βία μαθαίνεται και μιμείται, έτσι και ο σεβασμός, η αποδοχή και το νοιάξιμο μαθαίνονται και μιμούνται και αυτά.
Αν λοιπόν μάθουν να μπαίνουν στην θέση του άλλου, τότε ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος.
Το κράτος και το σχολικό περιβάλλον θα έπρεπε να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Να μάθουν στα παιδιά να νοιάζονται…για τους συμμαθητές τους, για το περιβάλλον, για το σχολείο.
Ένα ακόμη παιδικό βιβλίο σας είναι το «Λούλα η ανεξάρτητη τρίχα» το οποίο εστιάζει στην ελευθερία, την ευτυχία και την αγάπη για τον άλλον άνθρωπο. Βλέπουμε ότι θέλετε να περάσετε όμορφα μηνύματα στα παιδιά, κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει μέσα από την ανάγνωση βιβλίων. Εσείς πιστεύετε ότι τα βιβλία που πραγματεύονται κοινωνικά θέματα μπορούν να διδάξουν στην νέα γενιά αξίες;
Φυσικά!!! Μέσα από τα βιβλία μπορούμε να περάσουμε τα πιο σημαντικά μηνύματα και τις πιο ουσιώδεις αξίες με τον πιο «ανώδυνο» και πιο στοχευμένο τρόπο. Γιατί τα παραμύθια μιλούνε στην γλώσσα των παιδιών.
Σε ποιο άλλο θέμα θα θέλατε να εστιάσετε σε επόμενο βιβλίο σας;
Το επόμενο βιβλίο μου θα έχει θέμα την διαφορετική οπτική των ανθρώπων.
Ποια είναι τα σχέδια σας για το 2024; Έχετε στα σκαριά κάτι νέο;
Πάντα κάνω σχέδια για τις νέες χρονιές…Μου αρέσουν πολύ οι νέες ιδέες και η εξέλιξη γενικότερα. Τα καινούρια μου σχέδια για το 2024 είναι σε έναν πολύ διαφορετικό τομέα. Εύχομαι να επιτύχουν!!!
Σας το ευχόμαστε και εμείς.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σα ευχαριστήσουμε για αυτή την όμορφη συζήτηση και να σας ευχηθούμε να είστε πάντα έτσι δημιουργική και μέσα από τα βιβλία σας να βάζετε ένα λιθαράκι για να δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας μια καλύτερη καθημερινότητα, που θα βασίζεται στην αγάπη και στην ενσυναίσθηση.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνέντευξη που είχαμε!!!
Comments