Καλημέρα, Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μας το τρίτο βιβλίο της σειράς «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες», μιας σειράς που δείχνει στα κορίτσια (στα παιδιά γενικότερα θα έλεγα) ότι μπορούν να γίνουν ότι θέλουν και να πετύχουν κάθε τους στόχο, αρκεί να το αποφασίσουν! Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς έχουν ήδη εμπνεύσει πολλά κορίτσια σε όλο τον κόσμο, να κάνουν μεγαλύτερα όνειρα, να βάζουν υψηλότερους στόχους και να αγωνίζονται σκληρότερα. Το τρίτο βιβλίο της σειράς ονομάζεται «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες: 100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο» και περιλαμβάνει εκατό βιογραφίες γυναικών που άφησαν την πατρίδα τους για διάφορους λόγους. Κάποιες από αυτές επέλεξαν να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες σε μια άλλη χώρα, ενώ κάποιες άλλες διώχθηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν.
Εκατό ιστορίες για γυναίκες που φέρουν μέσα τους το πνεύμα της επαναστάτριας, αφήνοντας πίσω τις πατρίδες τους και αρχίζοντας μια νέα ζωή σε μια άλλη χώρα. Γυναίκες που ξεκίνησαν από το μηδέν και έγιναν επιτυχημένες αθλήτριες, επιχειρηματίες, γιατροί, πολιτικοί, καλλιτέχνες και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς! Απλά, καθημερινά κορίτσια που
δείχνουν ότι υπάρχουν κι άλλες αξίες εκτός από την ομορφιά και τα χρήματα και δίνουν μεγάλη έμφαση στην αποφασιστικότητα, την πίστη και τη δύναμη της θέλησης.
Οι γυναίκες που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους στον κόσμο, αφού κατάφεραν μέσα από δυσκολίες, έχοντας πείσμα και υπομονή, να ξεχωρίσουν.
Εκατό εκπληκτικές γυναίκες από κάθε γωνιά του πλανήτη, που θα εμπνεύσουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να μην σταματήσουν πουθενά!
Οι ιστορίες που ξεχωρίσαμε
Μας άρεσαν αρκετές ιστορίες, αλλά θα σας αναφέρουμε μόλις 4 από αυτές για να μην σας κουράσουμε!
ΑΡΙΑΝΑ ΧΑΦΙΝΓΚΤΟΝ: Μια κοπέλα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Όταν ήταν 16 ετών μετακόμισε με την οικογένεια της στην Αγγλία όπου και σπούδασε, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στις ΗΠΑ. Συγγραφέας και συνιδρύτρια του ιστότοπου Huffington Post, έχει δουλέψει σκληρά για να τα καταφέρει. Οι άπειρες ώρες δουλειάς την έφτασαν στο σημείο να καταρρεύσει και τότε αποφάσισε να προσαρμόσει τη ζωή και το πρόγραμμα της ώστε η υγεία της να αποτελεί προτεραιότητα. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια νέα εταιρία, την Thrive Global, που μαθαίνει στον κόσμο πώς να φροντίζει τον εαυτό του ένω ταυτόχρονα κάνει τη δουλειά που αγαπά.
ΓΙΟΚΙ ΜΑΤΣΟΥΟΚΑ: Ξεκίνησε από την Ιαπωνία και στα 16 της μετακόμισε στις ΗΠΑ. Από μικρή είχε ιδιαίτερη αγάπη στο τένις αλλά ένας τραυματισμός την ανάγκασε να σταματήσει. Τότε άρχισε να σκέφτεται πως θα ήταν αν κατασκεύαζε ένα ρομπότ που θα μπορούσε να παίζει τένις μαζί της όποτε ήθελα εκείνη! Σπούδασε λοιπόν ρομποτική και ήθελε να βρει τρόπο τα ρομπότ να βοηθούν τους ανθρώπους. Η Γιόκι έγινε πρωτοπόρος στον χώρο της νευρορομποτικής, ερευνώντας τη σχέση μεταξύ υπολογιστών και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κατασκεύασε μάλιστα μεταλλικά χέρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους να μάθουν να χρησιμοποιούν τους μυς τους έπειτα από ένα εγκεφαλικό. Εργάστηκε στην Google X και στην Panasonic, συνέβαλε στην ίδρυση μιας εταιρίας και έφτιαξε το έξυπνο οικιακό θερμόμετρο. Το έργο της είναι τόσο δημιουργικό που τιμήθηκε με το βραβείο MacArthur Fellowship (Genius Grant).
ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΚΙΟΥΜΠΛΕΡ-ΡΟΣ: Ένα κορίτσι από την Ελβετία που από μικρό ήξερε ότι θέλει να γίνει γιατρός. Στα 16 της έφυγε από το σπίτι καθώς ο πατέρας της δεν συμφωνούσε με τα σχέδια της. Σπούδασε ιατρική και έγινε ψυχίατρος. Μετακόμισε στις ΗΠΑ,δ ούλεψε σε νοσοκομείο με ασθενείς που υπέφεραν από ανίατες ασθένειες και ό τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι ασθενείς αυτοί την σόκαρε. Η Ελίζαμπεθ πίστευε ότι ο θάνατος αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και θα πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για αυτόν. Έτσι ξεκίνησε να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς. Δίδαξε σε φοιτητές, γιατρούς και νοσοκόμες να είναι ειλικρινεις και συμπονετικοί. Ανέπτυξε τη θεωρία των πέντε σταδίων του πένθους και το έργο της άλλαξε πολλές συμπεριφορές στην ιατρική κοινότητα. Το 2007 συμπεριλήφθηκε στο National’s Women’s Hall of Fame για το πρωτοποριακό έργο της.
ΔΑΦΝΗ ΚΟΛΕΡ: Λάτρεις των μαθηματικών και των υπολογιστών, ξεκίνησε να ασχολείται με τον προγραμματισμό όταν ήταν μόλις 12 ετών. Από το Ισραήλ μετακόμισε στις ΗΠΑ, έκανε το διδακτορικό της, μελέτησε τεχνητή νοημοσύνη και βρήκε τρόπους να μάθει στους υπολογιστές να κάνουν προβλέψεις. Η έρευνα της βοήθησε γιατρούς να καταλάβουν πως εξαπλώνεται ο καρκίνος, πώς να προλαμβάνουν ασθένειες σε πρόωρα μωρά και άλλες διαδικασίες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Ακόμη, δημιούργησε την Coursera, μια εταιρία που επιτρέπει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κάνουν πανεπιστημιακά μαθήματα διαδικτυακά. Αυτές μπορεί να είναι μόνο τέσσερις από τις ιστορίες του βιβλίου, να είστε όμως σίγουροι ότι θα διαβάσετε πολλές ακόμη που θα σας εμπνεύσουν.
Οι εντυπώσεις μας
Διαβάσαμε 100 διαφορετικές ιστορίες γυναικών. Πολλές από αυτές μας ενέπνευσαν και μας έδωσαν τη δύναμη να προσπαθήσουμε περισσότερο για τα όνειρα μας. Οι μικρές μου δήλωσαν γεμάτες πείσμα και ενθουσιασμό, έτοιμες να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα. Και αφού διαβάσαμε και τις 100 ιστορίες, ξέρετε πού κατέληξα; Στο ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος προς την επιτυχία. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και μεγάλη προσπάθεια για να φτάσεις στον στόχο σου. Χρειάζεται δύναμη και σίγουρα όλη έχουμε δύναμη μέσα μας. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το ηθικό δίδαγμα του βιβλίου και σε αυτό στάθηκα περισσότερο διαβάζοντας τις ιστορίες στις μικρές μου επαναστάτριες! Η ανάγνωση του βιβλίου είναι ευχάριστη, καθώς η κάθε ιστορία είναι μικρή και περιεκτική, δίνοντας σου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε γυναίκα μετανάστρια, χωρίς όμως να κουράζει. Προσωπικά θεωρώ ότι παρόλο που το βιβλίο απευθύνεται σε κορίτσια, μπορεί να διαβαστεί και από αγόρια. Άλλωστε και αυτά, όπως όλοι μας, μπορούν να κάνουν όνειρα, να αγωνίζονται για αυτά και φυσικά να τα πραγματοποιήσουν.
Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες Εκδόσεις: Ψυχογιός Συγγραφέας: Elena Favilli Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Σελίδες βιβλίου: 224 Διαστάσεις: 18x25cm Βιβλιοδεσία: Σκληρό εξώφυλλο Α’ Έκδοση:Οκτώβριος 2020 Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και θα το βρείτε εδώ https://bit.ly/2LV0olj αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Online μπορείτε να το προμηθευτείτε από http://mikk.ro/Cnzw ή http://mikk.ro/Cnzx …και θα κλείσω με μια φράση του βιβλίου… «Σε όλες τις επαναστάτριες του κόσμου: Διασχίστε σύνορα Απαιτήστε ελευθερία Αφήστε το στίγμα σας Και, όταν αμφιβάλλετε, να θυμάστε ότι το μέλλον είναι δικό σας.»
Comments