Σήμερα θα σας πω για ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει για τη σχέση γιαγιάς-εγγονής. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται το πιο συνηθισμένο πλέον για την εποχή μας γεγονός: την εναπόθεση της φροντίδας των παιδιών μας στην γιαγιά (ή στους παππούδες γενικότερα) τις ώρες που εμείς οι μαμάδες εργαζόμαστε.
Η αλήθεια είναι ότι είμαι αρκετά «κατά» των γιαγιάδων ως babysitters, γιατί θεωρώ ότι κακομαθαίνουν τα παιδιά, τους δίνουν τα πάντα (σοκολάτες/παιχνίδια κτλ.) και δεν βάζουν όρια ή δεν τηρούν τα όρια που έχουν βάλει οι γονείς.
Δεν μου αρέσει να βλέπω μια γιαγιά να αναλαμβάνει το babysitting του παιδιού. Ο ρόλος της είναι και πρέπει να είναι άλλος! Να πάει μια βόλτα με το παιδί, να παίξει μαζί του, να διασκεδάσουν ή να κάνουν μια μικρή ζαβολίτσα… Πιστεύω ότι ο ρόλος της γιαγιάς πρέπει να είναι συμπληρωματικός και όχι βασικός! Άλλωστε και η γιαγιά έχει τη ζωή της, το πρόγραμμα της, τις φίλες της και δεν πρέπει να δεσμεύεται 8-10 ώρες την ημέρα από εμάς.
Παρόλα αυτά, όλα είναι σχετικά! Γιατί, τι θα κάνεις εάν εργάζεσαι και δεν έχεις που να αφήσεις το παιδί; Όσο τα παιδιά είναι μικρά και δεν πηγαίνουν ακόμη σχολείο, δυστυχώς οι εναλλακτικές είναι μόνο δυο: babysitter ή γιαγιά! Εμείς ήμασταν από τους τυχερούς γιατί βρήκαμε μια υπέροχη γυναίκα και κρατούσε τις μικρές. Μια γυναίκα που τα αγαπάει και τα προσέχει σαν να είναι γιαγιά τους! Και λέω ότι ήμασταν από τους τυχερούς γιατί είναι πολύ δύσκολο να βρεις γυναίκα που θα νοιάζεται πραγματικά και δεν θα τα κάνει όλα διεξοδικά, ίσα-ίσα για τα λεφτά!
Τώρα που οι μικρές μεγάλωσαν (είναι 3 και 5 ετών) και πάνε παιδικό σταθμό/προνήπιο δεν χρειαζόμαστε πια βοήθεια, τα καταφέρνουμε! Έχω ρυθμίσει έτσι την δουλειά ώστε να φεύγω λίγο νωρίτερα από την εταιρία όπου εργάζομαι (και να συνεχίζω λίγη δουλίτσα στο σπίτι, το βράδυ που κοιμούνται τα παιδιά), να τα παίρνω από το σχολείο και να περνάμε μαζί τα απογεύματα….και είμαστε όλοι χαρούμενοι, δεν τους λείπω και περνάμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι εφικτό για όλους. Ειδικά αν εργάζεσαι έως αργά το απόγευμα, τι θα κάνεις; Ποιος θα προσέχει τα παιδιά; Ποιος θα τα φροντίσει και θα ασχοληθεί μαζί τους με όλη του την ενέργεια και την αγάπη; Μόνο η γιαγιά!
Οι γιαγιάδες έχουν μια πολύ ειδική σχέση με τα εγγονάκια τους. «Του παιδιού μου παιδί είναι δυο φορές παιδί», όπως λένε!
Το βιβλίο «Σ’ευχαριστώ γιαγιά», της Σούλας Τσιάσιου, μιλάει για αυτήν ακριβώς την σχέση. Μια σχέση γεμάτη αληθινή αγάπη και διδάγματα.
Η Βαλέρια, η μικρή ηρωίδα της ιστορίας, περνάει πολύ χρόνο με την γιαγιά της αφού η μαμά της εργάζεται. Μοιράζεται λοιπόν μαζί της κάθε της ανησυχία και προβληματισμό.
Και φυσικά η γιαγιά είναι δίπλα της για να λύσει κάθε απορία της Βαλέριας, να της μιλήσει για την φύση, για την υγιεινή διατροφή -και το πόσο βασικό είναι να τρεφόμαστε σωστά- και να της περάσει τα πιο ωραία μηνύματα.
Ακόμη και όταν η μικρούλα αναρωτιέται γιατί η μαμά της λείπει τόσες ώρες, η γιαγιά είναι εκεί για να της εξηγήσει, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλύψει το συναισθηματικό κενό που νιώθει το κοριτσάκι εκλαμβάνοντας εσφαλμένα την απουσία της μαμάς του ως απόρριψη. Η αγάπη όμως της γιαγιάς είναι τόσο βαθιά που αμέσως κάθε σκιά λύπης εξαφανίζεται και τη θέση της παίρνει η χαρά!
Ένα βιβλίο γεμάτο όμορφες εικόνες. Γεμάτο λουλούδια, πεταλούδες, ζωηρά χρώματα και αρώματα. Μια γλυκιά ιστορία που κινείται σε δύο άξονες: την αξία της καλής διατροφής, αλλά και την αξία της οικογένειας.
Ο τρόπος γραφής είναι πανέξυπνος και φροντίζει να μεταφέρει όμορφα μηνύματα στους μικρούς αναγνώστες. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού είναι επίσης μαγική, με υπέροχα φωτεινά χρώματα που κάνουν ακόμη πιο ευχάριστη την ανάγνωση του βιβλίου.
Χαρακτηριστικά & λοιπές πληροφορίες
Κατηγορία: Εικονογραφημένα βιβλία
Εκδόσεις: Άγκυρα
Σειρά: Ιστορίες που διδάσκουν τα παιδιά
Συγγραφέας: Τσιάτσιου Σούλα
Εικονογράφηση: Χαδουλού Κατερίνα
Σελίδες βιβλίου: 32
Διαστάσεις: 23,5x25,5cm
Εξώφυλλο: Σκληρό
1η έκδοση: Φεβρουάριος 2019
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα. Θα το βρείτε στο www.e-agyra.gr αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Online, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από http://mikk.ro/Bmh9 και από http://mikk.ro/BmiA.
Comments